Fysio Van Straten

Therapievormen

We houden ons bezig met de volgende therapievormen:

  • Fysiotherapie
  • Psycho-somatische therapie
  • Manuele therapie
  • COPD training
  • Yoga
  • Dry needling
  • Medical Taping Concept
  • Oedeemtherapie

Klik op een rubriek voor meer informatie.

 

Fysiotherapie

Bijna drie miljoen mensen, jong en oud, vinden jaarlijks hun weg naar de fysiotherapeut. Het kan daarbij gaan om klachten opgedaan tijdens het werk of sporten. Het kunnen ook de lichamelijke gevolgen zijn van een verkeerde beweging, een ongeluk, ziekte of, gewoon door ouder worden.

De fysiotherapeut luistert naar de reden van uw komst en uw wensen tot verbetering. Hij kijkt samen met u naar uw lichamelijke situatie en uw mogelijkheden. Met zijn adviezen en oefeningen zorgt hij ervoor dat u weer beter kunt bewegen. Zo haalt u uit het leven wat erin zit.

Psycho-somatische therapie

Veel klachten als hoofdpijn, hyperventilatie, innerlijk onrust, gespannenheid, overspannen zijn, lusteloosheid, vermoeidheid maar ook hartkloppingen en hoge bloeddruk vallen onder de stress gerelateerde klachten.

Binnen de psychosomatiek worden lichamelijke klachten en lichamelijk functioneren niet los gezien van de psyche. We hebben oog voor de “mens” achter de klachten. We gaan er ook van uit dat we een “emotioneel brein”hebben.
Het emotionele ( diepliggende) brein is dat deel van onze hersenen dat ons gevoel, humeur en gedrag beheerst maar ook ons immuunsysteem, bloeddruk of ademhaling beïnvloedt: alles eigenlijk wat met ons welbevinden te maken heeft.
Het wordt neuro-wetenschappelijk steeds duidelijker dat toegang tot dit deel van het brein via het lichaam gaat. Door het lichaam in beweging te zetten en niet in het “denkende” hoofd te blijven zitten, komt men in de gelegenheid zich vanuit andere invalshoeken te ervaren en juist dat geeft verandering. Doordat men zich patronen in handelen en denken bewust wordt kan men ook inzicht krijgen in de mogelijke blokkerende of stressvolle werking daarvan.

De lichaamsgerichte oefeningen zijn afgestemd op de patiënt/cliënt en worden door hem/haar met aandacht en in volle bewustzijn gedaan.
De psycho-somatische fysiotherapie krijgt steeds meer erkenning ,daarom staan de meeste huisartsen en verzekeraars er positief tegenover.

Psycho-somatische fysiotherapie iets voor U ?

Wat zou er nodig zijn voor het herstel van uw klachten?
– meer welbevinden?
– minder stress?
– leren voelen hoe u lichaam reageert op prikkels van buitenaf of van binnenuit?
– milder kunnen zijn voor uzelf en ook voor anderen?
– zicht krijgen op uw patronen zowel van denken als doen?

Manuele therapie

Manuele therapie is in de volksmond beter bekend als het ‘kraken’. Verschillende specialisten houden zich bezig met kraken. Chiropractoren, ostehopaten en manuele geneeskundigen kunnen kraken. Het verschil is dat een manueel therapeut eerst een basis opleiding fysiotherapie heeft afgerond van 4 jaar en daarna een master-opleiding van 3 jaar heeft gedaan in manuele therapie.

Een manueel therapeut kijkt niet alleen naar een lokaal probleem, maar naar verschillende factoren die mee kunnen spelen bij het ontstaan en instandhouden van klachten, dit heet een bio-psycho-sociale visie op bewegend functioneren. Dat is een verschil met de andere specialisten die kraken. Daarnaast behoord manuele therapie tot de reguliere geneeswijzen en verschilt ook hierin met andere specialismen die ook ‘kraken’.

Het grootste verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie zit in de extra kennis die je als manueeltherapeut opdoet tijdens de opleiding. Een manueeltherapeut heeft meer kennis van diagnostiek, welke testen betrouwbaar zijn en welke niet, maar ook welke oorzaken klachten kunnen hebben en hoe die te herkennen zijn. Hierdoor kan er sneller een gericht behandelplan worden gemaakt en daardoor gerichter behandeld worden. De manueeltherapeut heeft ook meer kennis over welke behandelingen effectief zijn en wat daarvan de onderbouwing is.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van adviezen, specifieke oefeningen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Vaak zit het verschil, tussen manuele therapie en fysiotherapie, in het sneller diagnosticeren van klachten waardoor de behandeling gericht kan worden uitgevoerd terwijl de aard van de behandeling niet altijd verschilt van fysiotherapeutische behandeling.

CODP Training

Fysiotherapie kan u helpen uw conditie op peil te brengen door inspanningstraining en spieroefeningen. Heeft u problemen met slijm opgeven, dan kan de fysiotherapeut u helpen met het aanleren van een effectieve manier van slijm losmaken en huffen en/of hoesten. Ademoefeningen kunnen helpen de kortademigheid te verminderen. Het is aan te raden een fysiotherapeut te zoeken die gespecialiseerd is in het behandelen van mensen met COPD.

De fysiotherapeut kan u deskundig begeleiden bij het verbeteren of op peil houden van uw conditie.
Misschien vindt u dit moeilijk of durft u zich niet goed in te spannen omdat u steeds benauwd wordt. De fysiotherapeut kan u uitleggen wat u juist wel en wat u beter niet kunt doen. In overleg en afgestemd op uw situatie stelt de fysiotherapeut een trainingsprogramma op ter verbetering van uw conditie. Eventueel krijgt u aangepaste oefeningen voor bijvoorbeeld uw ademspieren en arm-, been of rompspieren. Uw inspanning wordt meestal beloond met vermindering van uw klachten. Doordat uw zelfvertrouwen groeit, kunt u daarna ook zelf meer gaan bewegen. Fysiotherapeuten hebben een beweegprogramma samengesteld speciaal voor mensen met COPD die een actievere leefstijl willen ontwikkelen.

Mensen met COPD hoesten om slijm kwijt te raken. Bij COPD-patiënten worden de luchtwegen bij ongecontroleerd hoesten dichtgedrukt en kan het averechts werken. De fysiotherapeut leert u een manier om zo effectief mogelijk slijm los te maken (huffen) en op te geven (huffen en gecontroleerd hoesten). Hierdoor komt u sneller van luchtweginfecties af en kunt u deze eventueel voorkomen.

Yoga

Vrij vertaald betekent yoga in evenwicht brengen, verenigen, verbinden. Al deze woorden slaan op de wil en discipline die yoga nodig heeft om de (be)oefening vol te houden. Elke vorm van yoga is de goede vorm als deze bij je past, als deze je verder brengt op jouw weg. Ze leiden uiteindelijk allemaal tot hetzelfde doel.

Yoga maakt gebruik van de natuurlijke levenskracht van het lichaam en leert ons deze aan te spreken, te gebruiken en te sturen. Hiervoor gebruikt yoga beweging, ademhaling, houding, ontspanning en meditatie.

Het mooie van yoga is dat je het kunt beoefenen zoals het bij je past. Het plooit zich als het ware naadloos.
Daarom kan en mag de uitwerking van yoga voor iedereen anders zijn.

Bij Evyn kun je terecht voor individuele yogasessies. Tijdens deze individuele sessies kan volledig ingespeeld worden op jouw persoonlijke behoeftes. De begeleiding is intensiever waardoor het vertrouwd raken met je lichaam, adem en geest wordt gestimuleerd.

In de basis wordt hatha yoga aangereikt, maar er worden ook andere technieken uit andere vormen van yoga gebruikt. Elementen uit de pilates methode, energetisch lichaamswerk, ademtherapie, therapeutische yoga-massage, meditatie en mental coaching worden eventueel aanvullend toegepast.

Evyn heeft een aantal mogelijkheden

Yoga voor sporters
In yoga voor sporters worden asana’s (fysieke houdingen) gebruikt om elk deel van het lichaam goed te ontwikkelen en in evenwicht te brengen. Deze methode helpt je specifieke sporttraining op een hoger niveau te brengen. Je verwerft een stuk meesterschap over de werking van je lichaam en geest.

Je voelt je lichter, vrijer en je energie stroomt beter.

Yoga Feel & Heal
Evyn heeft ervaring in het begeleiden van mensen tijdens of na een ernstige ziekte of bij het loskomen van een verslaving.
Evyn begeleidt ook mensen die een revalidatieproces doormaken na of tijdens een blessure of na een operatie.

Opnieuw in contact komen met je lichaam maar ook kunnen aanvoelen waar de “nieuwe” grenzen liggen, werkt zeer bevorderlijk voor en heilzaam op het herstel. Je levensenergie kan weer stromen en je durft weer te luisteren naar je lichaam. Deze benadering geeft opnieuw bewustzijn en weer controle over het lichaam.

Yoga Therapie
Yoga therapie helpt je beter af te kunnen stemmen op signalen in lichaam; je krijgt meer verbinding met je gevoel en intuïtie. Yoga therapie helpt om de nodige concentratie, stilte en innerlijke rust te ontwikkelen. Je bent meer aanwezig in het hier en nu en het versterkt je energie.

Je komt tot verassende ontdekkingen en tot dieper inzicht in jezelf. Het bevordert je welzijn en het vergroot je mentale en fysieke veerkracht.

Dry Needling

Dry needling is een nieuwere behandelmethode van de Nederlandse fysiotherapeut. De methode is overgekomen uit Canada en wordt al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie.

Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

Dry needling: niet hetzelfde als acupunctuur.
Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en invloed hebben op de ’energie’ in het lichaam.

Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren: zgn ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling.

Zie hier een overzicht van de meest belangrijke verschillen tussen beiden.

Wat is een triggerpoint?
Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.

Medical Taping Concept

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. In deze periode werden daar tapemethoden met elastische tape ontwikkeld die de bewegingsleer (kinesiologie) en de kennis over de spieractiviteit in het menselijk lichaam als uitgangspunt namen. De grondleggers van Medical Taping waren er zich namelijk van bewust dat beweging en spieractiviteit onmisbare factoren zijn bij het genezen en voorkomen van lichamelijke problemen.

De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

Oedeemtherapie

Oedeem betekent letterlijk vochtophoping. Om diverse redenen kan tijdelijk of chronisch de lymfe afvloed in het lichaam niet meer goed functioneren. In het geval van lymfoedeem is het vocht dat zich ophoopt lymfevocht. Dit lymfevocht wordt door het hele lichaam vervoerd door het lymfestelsel dat uit lymfevaten en -knopen bestaat. Wanneer lymfoedeem ontstaat kan dat veel beperkingen en pijn veroorzaken in het dagelijks leven.

Als het lymfoedeem ontstaat kan dit een moe en zwaar gevoel geven waarbij ook tintelingen kunnen voorkomen. Sommige mensen ervaren een knellend, zeurderig gevoel. In enkele gevallen kan een acute zwelling optreden. Bij lymfoedeem ontstaat er een verhoogd risico op wondroos (erysipelas), huidklachten en gewrichtsklachten. Bij al deze symptomen is het van belang dat er direct actie wordt ondernomen om verdere toename van het oedeem te voorkomen.

Behandeling
Oedeemtherapie kan verlichting brengen en/of de klachten verhelpen. Met een zachte massage techniek (manuele lymfe drainage) wordt uw lymfesysteem gestimuleerd om vocht af te voeren.

Naast de lymfemassage kunnen diverse andere methodes zoals compressietherapie, beweging, lymfetaping en endermologie worden ingezet.

Oedeemtherapie is maatwerk, de duur en intensiteit van de behandelingen zijn daardoor per patiënt verschillend.

Vanuit ons wellbeing concept geven wij een stukje extra aandacht en rust bij al onze oedeembehandelingen. Het is wetenschappelijk bewezen dat ontspanning een gunstig effect heeft op het lymfesysteem. De ontspanning kenmerkt zich door een steriele maar stijlvolle omgeving, rustgevende muziek en een werkwijze gericht op uw totale welzijn.

Resultaat
Oedeemtherapie kan verlichting geven en de kwaliteit van het leven aanzienlijk verbeteren. Het resultaat van oedeemtherapie verschilt per individu. Dit heeft te maken met de oorzaak van het oedeem. Ook kunnen andere factoren een rol spelen, zoals leefstijl en therapietrouwheid. In veel gevallen is oedeem chronisch, dan zal het stabiliseren van oedeem het doel zijn.

Voor deze behandeling is vergoeding vanuit de zorgverzekering mogelijk. Afhankelijk van uw pakket kan de behandeling deels of geheel vergoed worden. Huid Kliniek Hilversum heeft afspraken met de meeste grote zorgverzekeraars.

Er zijn diverse soorten oedeem en vooral de oorzaak kan verschillen. Heeft u last van oedeem kom dan gerust langs voor een persoonlijk consult. Wij informeren u graag over alle mogelijkheden.